Tingue Klapwijk voorzitter projectraad

6 oktober 2017

Tingue Klapwijk is voorzitter van de projectraad van Klassewerk Den Haag. Tingue werkt op de Montessorischool Valkenbos, en werd in 2013 uitgeroepen tot Leraar van het Jaar voor de categorie Primair Onderwijs. Naast haar werk als groepsleerkracht en coördinator van de bovenbouw heeft ze een eigen praktijk voor remedial teaching, Like to learn.
Ze stelt zich hieronder graag zelf voor.

 

 

‘Het was februari 1999. De eindexamens havo zouden in mei starten en het werd tijd om na te gaan denken over een vervolgopleiding. Door een aantal klasgenoten werd ik gevraagd mee te gaan naar een open dag van de pabo, Hogeschool Iselinge in Doetinchem. We zouden daar een uitleg krijgen over de opleiding en daarna een basisschool in de buurt bezoeken en een dag ‘snuffelen’ aan het beroep leraar. Het praatje op de hogeschool was leuk, het bezoekje op de basisschool geweldig. Ik was verkocht!
Ik had goede herinneringen aan een docent op het voortgezet onderwijs. Iemand die wilde weten wie je was, z’n best deed om zich te verdiepen in wat je bezighield en zich inzette om het beste in je naar boven te halen. Dat wilde ik ook.

Na vier fantastische jaren in Doetinchem en een enorm leerzame stage op de Antillen vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Via een vriend die werkte in het Haagse onderwijs belandde ik op het stadhuis voor een sollicitatiegesprek. Ook toen was het lerarentekort groot. Ik werd benoemd!
De overstap van de Achterhoek naar Den Haag was snel geregeld. In augustus 2003 startte ik als bovenbouw leerkracht in groep 6/7/8 op Montessorischool Valkenbos.
Het was een pittige tijd. Een nieuwe woonplek, net afgestudeerd, een pittige klas. Door veel hulp van de directie en collega’s voelde ik me al snel thuis. Onder andere mijn passie voor het werken met kinderen, het behalen van mijn Master SEN en me inzetten voor het onderwijs (ook buiten de school) leidde ertoe dat ik in oktober 2013 werd verkozen tot Leraar van het Jaar voor de categorie primair onderwijs. Een kroon op m’n werk!
De eretitel zorgde ervoor dat ik me met nog meer plezier ging inzetten voor het onderwijs. Ik heb in die tijd ontzettend veel bevlogen onderwijsmensen leren kennen, heb mijn stem laten horen op radio en tv, heb heel veel geleerd over het Nederlandse onderwijs, maar ben vooral nog meer gaan genieten van het prachtige werk dat ik iedere dag mag doen.
Hoewel ik mijn beroep het mooiste beroep vind dat er bestaat, maak ik me ook zorgen. In mijn omgeving zie ik mensen uit het onderwijs vertrekken door bijvoorbeeld de hoge werkdruk. Als er zieke leraren zijn, moeten er klassen verdeeld worden over andere klassen of worden er kinderen naar huis gestuurd, omdat er geen vervanging is. En dat gaat me aan het hart.
Alle kinderen in Den Haag (in heel Nederland natuurlijk) hebben recht op goed onderwijs. En dat kan alleen als er voldoende goedopgeleide meesters en juffen zijn die hun werk op een prettige manier kunnen doen.

Toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan het project Klassewerk, om iets te doen aan het lerarentekort in Den Haag, hoefde ik niet lang na te denken. Als voorzitter van de projectraad sta ik met beide benen in de onderwijspraktijk en heb ik regelmatig te maken met de (dreigende) tekorten. Daarom zal ik me met veel energie en plezier in gaan zetten om het project Klassewerk tot een succes te maken.’

 

Overige leden projectraad

Wie de overige leden van de projectraad zijn, is hier te vinden.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.