Informatieavond ‘Werken op de basisschool’ zeer goed bezocht

19 december 2017

Zo’n 200 belangstellenden kwamen af op de uitnodiging voor de informatieavond ‘Werken op de basisschool’, die op maandag 18 december plaatsvond. Mensen met heel diverse achtergronden en levenservaring, maar met één ding gemeenschappelijk: belangstelling voor werken in het basisonderwijs.

 

 

In het Diamant College werd de volle zaal verwelkomd door de Haagse onderwijswethouder Saskia Bruines (foto boven). Zij refereerde ook  aan het enorme lerarentekort dat dreigt voor het Haagse basisonderwijs. De opkomst van maandagavond kon niet anders dan haar hoopvol stemmen, zei ze.

Ewald van Vliet, bestuurder van Lucas Onderwijs, sprak uit dat de schoolbesturen blij zijn met de grote belangstelling voor het werken op de basisschool. Het is dankbaar en mooi werk, zei hij. Dat illustreerde hij met een anekdote over een ontmoeting met een zeer geslaagde oud-leerling, over wie hij zich destijds als leerkracht op de basisschool wel eens zorgen over gemaakt had: zou die wel goed terechtkomen?

In een korte gezamenlijke presentatie werd uiteengezet welke opleidingsroutes de aanwezige pabo’s (De Haagse Hogeschool, Inholland en Hogeschool Leiden) kunnen bieden. Een veelheid aan mogelijkheden! (Bekijk onderaan dit bericht de Powerpointpresentatie.)


Twee ervaringsdeskundige zijinstromers – onder wie Paulien Rijken van de O.G. Heldringschool (foto boven) – gaven in antwoord op drie vragen kort hun ervaringen weer. Ze erkenden dat het volgen van een opleiding best pittig is, naast het werken in het onderwijs. Voor de aanwezigen hadden ze een aantal gouden tips. ‘Bij jezelf blijven en goed plannen’, zei Paulien. ‘Wees flexibel’, zei Laura de Graaf, ‘en ga niet meteen als je begint in de Sinterklaascommissie en de rekencommissie zitten. Dat komt later wel.’

In de informatierondes die volgden kon iedere bezoeker informatie krijgen over de onderwerpen die het meest aansloten bij de eigen vragen. Over de opleidingsvarianten, over hoe het is om in een school te starten, over wat je gaat verdienen (foto boven), et cetera.

Veel belangstelling was er voor het zijinstroomtraject waarin de pabo’s een grote rol spelen (foto boven). Duidelijk is dat alle pabo’s de landelijke procedure volgen met een geschiktheidsassessment. Dit bestaat uit onder andere een kennistoets, de beoordeling van een portfolio, een proefles plus observatie en een criteriumgericht interview.

De avond werd afgesloten met een drankje en tijdens dat informele samenzijn werden nog goede zaken gedaan. De eerste afspraken zijn gemaakt om te gaan ‘snuffelen’ op een basisschool en om het gesprek voort te zetten over welke opleidingsvariant het beste bij iemand past.

Afgaand op de eerste reacties heeft de avond veel opgebracht.
Voor wie de bijeenkomst gemist heeft: op woensdag 7 maart 2018 wordt een volgende informatieavond gepland, samen met het voortgezet onderwijs in de Haagse regio. Meer informatie daarover volgt ook via deze site.

 

Bekijk de Powerpointpresentatie van de pabo’s:

presentatiecember DH versie IH-HL-HHs

 

Meer foto’s vind je in het album op onze Facebookpagina Klassewerk Den Haag.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.