Jurist Siebe: ‘Gaaf om zo met jonge mensen te kunnen werken’

22 februari 2018

Siebe van Rijsbergen (27) loopt al een tijdje stage op Montessorischool Valkenbos, de basisschool waar ook Klassewerkvoorzitter Tingue Klapwijk werkt. Siebe is jurist en volgt de verkorte deeltijdopleiding aan de pabo van Inholland. Tingue vraagt Siebe waarom hij de bijzondere overstap naar het onderwijs maakt.

 

Siebe: ‘Ik heb rechten gestudeerd, en ben gedurende m’n studie veel in dossiers en boeken gedoken. Toen ik aan het werk ging had ik weinig contact met mensen. Ik miste dat, voelde me niet gelukkig en oriënteerde me op iets anders. Ik kwam uit bij het onderwijs. Overigens heb ik wel gewoon m’n masterdiploma gehaald voor rechten.

 

Ik heb bewust gekozen voor het primair onderwijs. Zelf heb ik een goede basisschooltijd gehad. Ik vond het leuk om naar school te gaan, en de basisscholen van nu zijn nu eenmaal ook gewoon leuk!
Het gaat om meer dan alleen met de neus in de boeken zitten en luisteren, er wordt aandacht besteed aan meer dan taal en rekenen. Omdat het voortgezet onderwijs anders is vormgegeven, trok dat me minder.
Ik heb mede gekozen voor het basisonderwijs omdat er meer mannen nodig zijn. Ik denk dat het goed voor mij is geweest om daarop in te springen. Je kunt vanuit je rol van toegevoegde waarde zijn, en de waardering die je dan krijgt geeft voldoening.

 

Onderwijs zit trouwens in de familie: mijn opa heeft er ook altijd in gewerkt, net als mijn vader. Niet alleen die voorbeelden inspireren me, dat deed ook een vriendin. Ik heb meegekeken op haar school, in haar klas, en dat was leuk en inspirerend! Er zijn overal leerkrachten en activiteiten die je ziet en die je gaaf vindt, zo van: dat wil ik ook!

 

De kleuterstage die ik op Montessori Valkenbos liep was uitdagend. Ik moest me aanpassen, maar dat is alleen maar leerzaam. Daar sta ik voor open en het hoort er ook bij.
Ik heb daardoor meer respect gekregen voor de kleuterleerkrachten. Er komt veel kijken bij goed onderwijs geven aan kinderen van deze leeftijd. Het is goed om te weten waar al je collega’s mee bezig zijn. Daarom vind ik het ook belangrijk dat je als man bij kleuters stage loopt, om een beeld te hebben van het totale plaatje van het primair onderwijs.
De verkorte deeltijdopleiding van de pabo van Inholland is goed en praktisch, mede omdat die zo kort is. Twee jaar is te overzien en dat motiveert.
Ik vind het fijn dat ik in een groep met klasgenoten zit die ook allemaal eerst iets anders hebben gedaan. Iedereen kiest bewust voor het onderwijs, hierdoor is men gemotiveerd. Dat werkt prettig.
De inhoud van het programma is niet altijd even leuk. Soms moet je wel eens dingen doen waar je geen zin in hebt of waarvan je het nut niet inziet, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Hoe ik de toekomst van het onderwijs zie? Ik ben benieuwd hoe het straks gaat met de grote lerarentekorten. Klassen worden hierdoor groter en de werkdruk neemt daardoor alleen maar toe.
Maar het onderwijs is ook op een positieve manier in ontwikkeling. Ik denk daarbij aan projecten, het digibord, iPads en lesgeven op een speelse, interactieve manier. Ik vind het nu interessanter dan in mijn eigen basisschooltijd.

Ik hoop ook dat het imago, zeker voor mannen, beter wordt.
Er zijn namelijk al veel leuke meesters. Bijvoorbeeld meester Maarten van de Galvanischool (YouTubefilmpje 2.42 min.). Het is toch gaaf om zo met jonge mensen te mogen en te kunnen werken? Het beroep mag best aantrekkelijk worden, ook voor hoogopgeleide mannen.
Beeldvorming is belangrijk. Laten we werken in het onderwijs een positief imago geven.
Het gaat niet om geld, het gaat om werk waarvan je gelukkig wordt en waarmee je mensen gelukkig kunt maken.’

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.