Informatieavond zijinstromers op 7 maart zeer goed bezocht

12 maart 2018

‘Werken in het onderwijs is zoveel meer dan kennis overdragen: het gaat erom kinderen hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Het is mooi, maar niet altijd makkelijk werk.’ Dat zei onderwijsbestuurder Ewald van Vliet woensdag 7 maart 2018 tijdens de informatieavond over zijinstromen in het Haagse basis- en voortgezet onderwijs.

 

Van Vliet (Lucas Onderwijs) heette namens de Haagse schoolbesturen zo’n 320 bezoekers welkom op de informatieavond. In de aula van De Haagse Hogeschool zaten voor het grootste deel hoogopgeleide professionals die een carrièreswitch overwegen naar het onderwijs. Circa tweederde deel van hen was geïnteresseerd in het basisonderwijs, een derde in het voortgezet onderwijs. De avond was voor het eerst samen georganiseerd door De Rode Loper én Klassewerk.

 

‘Krachtig signaal’

Onderwijswethouder Saskia Bruines was ook blij met de grote opkomst, zei ze in haar korte speech. Ze vertelde dat uit de vorige soortgelijke en goedbezochte bijeenkomst van Klassewerk nu zo’n veertig mensen een snuffelstage lopen. Dat ‘Leraar van Buiten’ werd georganiseerd door de besturen van primair en voortgezet onderwijs samen zag ze als een krachtig signaal dat alle onderwijspartijen in Den Haag gezamenlijk de schouders zetten onder het bestrijden van het lerarentekort. Dat is een van de zeven ambities in de Haagse Educatieve Agenda (HEA) die medio december werd gepresenteerd: ‘voldoende bekwame en innoverende onderwijsprofessionals aantrekken, die zo goed mogelijk worden opgeleid, en daarna willen blijven werken in het Haagse onderwijs en daarbij goed worden ondersteund.’ Ook zij noemde werken op een school ‘mooi en belangrijk werk’, en Den Haag ‘een mooie stad om op te groeien én in te werken.’

 

Ervaringsdeskundigen

Na de wethouder kregen enkele ervaringsdeskundigen het woord, eerst een gefilmde zijinstromer, Kathelijne Lemmens, en daarna live Pieter Jongenelen, zijinstromer in het voortgezet onderwijs, en Annemarie Smits, zijinstromer in het basisonderwijs. Laatstgenoemden hadden allebei een goede baan in het bedrijfsleven, maar wilden zich toch graag inzetten voor de ontwikkeling van jonge mensen in het onderwijs.
Pieter en Annemarie benadrukten het belang van je eerst goed oriënteren op verschillende scholen en op diverse momenten van een dag of week.
Voor wie een opleiding als zijinstromer gaat volgen, tegelijk met enkele dagen voor de klas staan, hadden zij het advies: plan vooral goed! Want ‘het is geen moeilijke opleiding, maar het is wel veel.’ Ze onderstreepten het effect van goede begeleiding op een school. Een tip van Annemarie was: ‘Durf fouten te maken en durf vragen te stellen aan collega’s’. En Pieter: ‘Zeg in het begin “nee” tegen andere zaken dan lesgeven. Want pas na een jaar of acht heb je het idee dat je het vak in de vingers hebt.’

Tingue Klapwijk, voorzitter van Klassewerk, begeleidt op haar school – Montessorischool Valkenbos – veel stagiairs en startende leraren. Ze voorspelde de aanwezigen: ‘Er gaat veel op je afkomen. Straks heb je 25 tot 30 kinderen in je klas, en de een heeft dit nodig, en de ander dat. Geen dag zal hetzelfde zijn als een andere!’ Een praktische tip van haar: ‘Stel jezelf per dag maar twee doelen, bijvoorbeeld: ik wil vandaag met Pietje iets bespreken, en ik wil zien hoe ’t met Marietje gaat.’

 

Interactieve sessies

Na het panelgesprek gingen de aanwezigen naar collegeruimtes voor informatie van schooldirecteuren, rectoren, lerarenopleiders en HRM’ers. Na afloop konden ze hun persoonlijke vragen nog stellen tijdens de borrel.

Voor vragen die nog onbeantwoord bleven, zijn programmamanager Gert van den Ham (De Rode Loper, voor voortgezet onderwijs) en projectleider John Swildens (Klassewerk Den Haag, basisonderwijs) in de week van 12 t/m 15 maart elke morgen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar voor vragen. Hun telefoonnummers: Gert van den Ham – 06 348 122 28 en John Swildens: 06 866 725 69

 

Snuffelstage

Wie een snuffelstage heeft aangevraagd, kan zelf contact opnemen met een basisschool naar keuze, bijvoorbeeld in de buurt. Bijna alle Haagse basisscholen doen mee aan de Open Schoolweek, van 9 t/m 13 april 2018. Ze willen wel graag vooraf horen wie hen bezoekt, en met welke vraag/vragen.

 

Bezoek Open dag pabo

Ook wordt alle geïnteresseerden aangeraden een open dag te bezoeken van pabo’s of lerarenopleidingen uit de regio die hen aanspreken. Een overzicht van de open dagen van lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs is hier (PDF)  te vinden.

Hieronder volgt het overzicht van opleidingsroutes van de drie pabo’s in de Haagse regio: De Haagse Hogeschool, Inholland en Hogeschool Leiden.

 

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.