Kosten en baten van zijinstromers

4 november 2018

In september 2018 zijn zo’n 35 à 40 zijinstromers gestart in het Haagse basisonderwijs. Hoe zit het nu met kosten en opbrengsten voor besturen en scholen?

 

De werving van nieuwe onderwijstalenten heeft vooral in de categorie zijinstromers vruchten afgeworpen, gezien deze aantallen.
Tot nu toe klinken er uitsluitend enthousiaste verhalen, afgewisseld met geluiden als: ‘Het is best veel en druk en nieuw’ van de kant van de zijinstromers, en: ‘Ze hebben best wel wat begeleiding nodig’ van de kant van de scholen.
Het is allemaal waar, want een zijinstroomtraject is niet niets!

Maar hoe zit het nu met de financiële kant van het zijinstroomtraject? Komen de baten uit boven de kosten? Een rekensommetje.

 

Kosten

De overheidssubsidie voor zijinstromers bedraagt € 20.000. Die wordt aangevraagd en toegekend aan het bestuur c.q. de school.

Van dat geld wordt betaald:
– het assessment
– de studiekosten
– een stukje van de begeleiding.
Er moet nog behoorlijk wat geld bij, want alles bij elkaar opgeteld kost de zijinstromer ruim het dubbele. Voor sommige schoolleiders is dat een reden om er maar vanaf te zien. Dat is jammer, want …

 

Baten

… een zijinstromer levert ook veel op.
– Het zijn mensen die doorgaans een rijke ervaring meenemen, op latere leeftijd een heel bewuste keuze hebben gemaakt en bereid zijn offers te brengen voor het basisonderwijs.
– Opvallend veel zijinstromers groeien in relatief korte tijd door naar leidinggevende functies en posities in scholen waar onderzoek gedaan wordt en plannen ontwikkeld worden.
Een teken dat we hier echt te maken hebben met een groep ‘high potentials’.

 

Weer grote groep op komst

Gelukkig zijn veel besturen en scholen zeer bereid om de investering te doen. Als de voortekenen niet bedriegen komt er weer een grote groep belangstellenden aan.
Laten we er samen voor zorgen dat we ieder van hen een goede leer-/werkplek kunnen bieden.

 

John Swildens

Programmamanager

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.