Weer veel belangstelling voor informatieavond zijinstromers

27 november 2018

Zo’n 120 mensen waren afgekomen op de informatieavond ‘Leraar van Buiten’ op 14 november 2018 in het Hofstad Lyceum. Ze volgden het programma voor zijinstromers in het Haagse basisonderwijs.

 

 

Na een filmpje waarin wethouder Saskia Bruines de aanwezigen welkom heette, hield Wiely Hendricks, bestuursvoorzitter van De Haagse Scholen, een enthousiasmerend speechje.
Hij benadrukte onder andere dat zijinstromers een macht aan ervaringen en levenservaring meenemen. Ook doordrong hij de aanwezigen ervan dat leerkracht zijn in het basisonderwijs een vak is dat geleerd moet worden. Het komt mensen niet aanwaaien. Maar er staat veel tegenover:
‘In het basisonderwijs is ‘t hard werken en voor velen misschien een stap terug in het salaris. Maar … je betekent wel echt iets voor elk kind, en tegelijkertijd voor de samenleving. De voldoening die je daarvan krijgt is met geen enkele andere professionele ervaring te vergelijken.’

 

 

‘Mijn juf lijkt op een elastiekje’
Tingue Klapwijk (foto boven), Leraar van het Jaar 2013 voor het basisonderwijs, droeg een column voor over het bezig-zijn op de werkvloer. Ze stipte aan dat ze door flexibel te zijn veel kan betekenen voor leerlingen, ook voor kinderen die speciale zorg nodig hebben: ‘Mijn juf lijkt op een elastiekje’ was dan ook een compliment van zo’n leerling, en de uitspraak vormde de titel van haar column.
(Download hier de tekst van Tingues verhaal (PDF, 21 kb).)

 

Vragen stellen
Na het plenaire deel volgden de bezoekers een workshop naar keuze in de twee workshoprondes.

Ze konden vervolgens tijdens de borrel nog vragen stellen aan lerarenopleiders van drie ‘Haagse’ pabo’s, directeuren van basisscholen, personeelsadviseurs en ervaringsdeskundigen.
De vragen gingen onder andere over het verschil tussen zijinstroom en deeltijd, over de startdatum van de opleiding, over wat de volgende stap zou kunnen zijn, en over het verschil tussen de pabo’s.

 

 

Oriëntatieworkshop en snuffelstage in trek
Uit de evaluatie dat velen blij waren met het programma en de organisatie van de avond. Minstens 15 personen besloten om een open sollicitatie te versturen aan een schoolbestuur of school. Veel aanwezigen zijn van plan een oriëntatieworkshop of een snuffelstage te volgen op een basisschool.

 

Volgende informatieavond
Wanneer de volgende informatieavond gehouden wordt, is nog niet duidelijk. Houd daarvoor deze website en onze social media in de gaten.
Alvast aanmelden kan via dit formulier.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.