Statushouders, een aanwinst voor het onderwijs

18 december 2018

Op het bureau van Lucas Onderwijs vond op 14 december 2018 een speciale bijeenkomst plaats. Vertegenwoordigers uit de vier grote steden gingen met elkaar en met statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) in gesprek over mogelijkheden om hen in te zetten als leraar of leerkracht in het onderwijs. Ze zijn vaak in hun eigen land hoog opgeleid.

 

Voor het voortgezet onderwijs ligt een match tussen een civiel ingenieur die zich als leraar wil laten scholen en een vacature in een tekortvak als natuurkunde wat meer voor de hand dan een match tussen groepsleerkracht uit Syri├ź in een Nederlandse basisschool. (Zie het voorbeeld onderaan dit bericht uit het donateursblad van UAF)

 

Taalbeheersing

Onmogelijk is het bepaald niet, zo blijkt uit de praktijk. Natuurlijk is er een probleem met de verschillen in taalbeheersing. En we willen natuurlijk, zeker voor de jongste kinderen die nog volop in de taalverwervingsfase zitten, goedformulerende leraren die elk woord ook nog eens perfect uitspreken.

Er zijn zeer geslaagde voorbeelden van hoogopgeleide statushouders die als ondersteuner of assistent hun intrede hebben gedaan op een basisschool en in een hoog tempo het taalniveau van een autochtone leraar bereikten.

Een vakleerkracht Engels, werkzaam in het Rotterdamse basisonderwijs, stelde zich tijdens de bijeenkomst op 14 december voor en vertelde hoe ze klassen het vak Engels bijbracht en hoe de leerlingen haar Nederlandse taalgebruik enthousiast corrigeerden.

 

Onderzoek

Klassewerk neemt zich voor het onderzoek te starten naar deze groep getalenteerde nieuwkomers.

Scholen die nu al geïnteresseerd zijn om deze doelgroep te ontdekken, kunnen zich aanmelden bij info@klassewerkdenhaag.nl

 

Meer informatie

Artikel op www.hva.nl van 6 september 2018
Artikel (PDF) in UAF-nieuwsbrief voor donateurs, december 2018

 

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.