Weg met de geldverslindende uitzendbureaus?

18 december 2018

Bij het afsluiten van het schooljaar 2017-2018 werd pas goed zichtbaar wat de schoolbesturen en directeuren in het primair onderwijs al lang zagen gebeuren: er worden bakken geld over de balk gesmeten door met uitzendbureaus en detacheerders in zee te gaan.

 

Ten eerste betaalt een bestuur aan de bureaus veel meer dan de loonkosten van degene die ze inhuren (en van wie ze lang niet altijd zeker zijn van de kwaliteit).
Ten tweede betaalt het over elke overeenkomst 21% BTW.
Alles bij elkaar opgeteld werd er voor vervanging meer BTW aan het Rijk overgemaakt dan we aan subsidies krijgen voor de bestrijding van het lerarentekort. Een bizarre situatie.

 

Suggesties en aanbevelingen

Bestuurders trokken terecht aan de alarmbel. Dit kon zo niet langer. Alle begrip voor de directeur die ’s morgens na een ziekmelding een uitzendbureau belt om in ieder geval het onderwijs te kunnen laten doorgaan. Maar … ‘kan dat niet anders? Hebben we geen betere, goedkopere en deugdelijker oplossingen voor dat vervangingsvraagstuk?’, vroegen de besturen zich af.

In een aantal brainstormsessies is dit probleem uitgediept, van alle kanten belicht en benaderd. Dat heeft geleid tot suggesties en aanbevelingen die de besturen bestuderen. Bekeken wordt welke afspraken er gezamenlijk en bovenbestuurlijk te maken zijn.

 

Vervangingsmogelijkheden
Daarnaast worden de vervangingsmogelijkheden die nu al bestaan (zoals via Pool West) nog eens extra onder de aandacht gebracht van de directeuren en … van de leerkrachten die zich via uitzendbureaus laten plaatsen zonder zich bewust te zijn van de nadelige gevolgen, ook voor henzelf.
Meer nieuws hierover binnenkort.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.