Haagse basisscholen raken uitgeput

3 maart 2019

Het basisonderwijs in Den Haag zucht onder de druk van het lerarentekort. Inmiddels wordt er af en toe een schoolklas naar huis gestuurd.

 

Het Haagse basisonderwijs startte het schooljaar met een groot aantal vacatures. In de scholen werden meestal wel oplossingen gevonden om toch het onderwijs door te laten gaan. Daardoor kon (en kan) het zijn dat de directeur voor de klas staat, in plaats van zijn of haar eigen werk te doen. Dat is niet goed voor de school.

 

Sinds het najaar, met de eerste piekjes in het ziekteverzuim onder leerkrachten, werd het op sommige scholen onhoudbaar om het onderwijs nog te organiseren. Af en toe moesten de scholen wel eens een klas naar huis sturen.

Inmiddels is duidelijk dat veel meer scholen uitgeput raken, letterlijk en figuurlijk. De schoolbesturen en de gemeente Den Haag hebben samen afgesproken daarover eensgezind naar buiten toe te communiceren. Niet elke school wordt misschien even hevig getroffen; dat hangt van allerlei factoren en soms ook toevalligheden af.

Maar iedereen in Den Haag mag weten dat er ongelooflijk hard gewerkt wordt aan allerlei oplossingen om het onderwijs op peil te houden. Als er af en toe een klas naar huis gestuurd wordt, is dat echt een laatste redmiddel.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.