Den Haag heeft eigen vereniging van leraren

11 april 2019

Leraren in Den Haag hebben een eigen vereniging opgericht: Vereniging De Haagse Leraar (VHL). Doel is om het imago van de leraar te verbeteren en het belang van het onderwijs en de leraar voor Den Haag nog duidelijker te maken. Vrijdag 12 april worden in Bierbrouwerij De Prael het bestuur en het activiteitenschema gepresenteerd tijdens de eerste vrijdagmiddagborrel.

 

De vereniging De Haagse Leraar, de eerste in haar soort, is laagdrempelig. Leerkrachten met alle onderwijsachtergronden (voorlopig eerst vanuit het primair onderwijs) komen bij elkaar om te netwerken en te ontspannen. De vereniging wordt zeer actief tijdens bijeenkomsten, vrijmibo’s en via social media.

 

Zelf doen
Mede door de campagne Leraar in de Zon en door het initiatief De Haagse Lerarenpas (al 3.500 leraren hebben de pas aangevraagd) zijn leraren erg actief in Den Haag. Vanuit de gedachte dat ze het vooral zelf moeten doen, wijzen Haagse leraren op het belang van hun vak voor de toekomst van Den Haag en het plezier dat ze hebben in hun werk. Dat is cruciaal in deze tijden van oplopende lerarentekorten. Ze zijn trots op hun vak, zijn opvallend positief gericht en willen zich met behulp van de vereniging zich ook verder professionaliseren. De vereniging is nadrukkelijk niet bedoeld als belangenbehartiger, daar zijn de bonden voor.

 

‘Veel inzet, veel humor’
De kersverse voorzitter van de VHL, Marjolein Silvania-Klunder, leerkracht groep 8 en IB’er van Laurentius, zegt het kort en krachtig: ‘Willen we blijvend zorgen voor voldoende leraren in Den Haag dan moeten we zelf uitstralen hoe leuk en belangrijk het vak is, soms ook best pittig in een grote stad, maar juist dat laatste maakt het heel zinvol en bevredigend. Het is opvallend hoeveel bevlogen leraren er in Den Haag rondlopen: positief, veel inzet, veel humor, altijd bereid om te leren en vooral: trots op hun vak’.
‘Kijk, de stad Den Haag verkoopt zichzelf wel. Den Haag heeft alles: een stad met allure, met een belangwekkende historie, een bijbehorend cultureel en uitgaansaanbod, een prachtige badplaats, dé plek van het politieke bestuur, een prachtig dialect en een bijzondere internationale positie. Wij leraren zorgen ervoor dat we duidelijk maken aan huidige en aankomende leraren dat als je les wilt geven, dat je dan in Den Haag moet zijn.’

 

Eerste algemene ledenvergadering
De Vereniging De Haagse Leraar houdt naast de vrijdagmiddagborrel waar de oprichting gevierd wordt in het najaar de eerste officiële Algemene Ledenvergadering.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden als lid.

Terug naar alle nieuws items

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.