Ontwerpen: nieuwe leraarprofielen ontwerpen, nieuwe wegen om op te leiden

Er is veel belangstelling voor werken in het Haagse basisonderwijs. Klassewerk wil nieuwe wegen vinden om meer enthousiaste mensen aan het werk te krijgen op basisscholen.

Het lerarentekort wordt niet opgelost door de reguliere wegen te blijven bewandelen. Misschien is de belangstelling voor de pabo niet groot genoeg. In ieder geval zijn de mensen die daar opgeleid worden pas over jaren klaar. Zoveel tijd is er niet.

Als de nieuwe leraren er niet uit zichzelf komen, wil Klassewerk ze ‘zelf gaan maken’: ontwerpen dus. Er is behoefte aan andere manieren van opleiden, het benutten van andere talenten, het vinden van kortere opleidingsmogelijkheden voor deelbevoegdheden et cetera. Allemaal terreinen die Klassewerk onderzoekt.

Parels vissen

Zo presenteert een groep kwartiermakers onder het motto ‘Parels vissen’ begin juli 2019 een serie aanbevelingen, bestemd voor Haagse schoolleiders, besturen, gemeente Den Haag, het ministerie van Onderwijs (OCW) en allen die het horen willen. Want het kan en moet anders!

De hybride leraar

Combineer een baan in het bedrijfsleven met een functie in het onderwijs. Klassewerk stimuleert mensen om deeltijdleraar te worden. Pabo’s ontwikkelen een passende opleiding die toeleidt naar een bijzondere bevoegdheid.

De gastleraar

Een light-versie van de hybride leraar. Voor wie graag iets komt brengen in het basisonderwijs, maar slechts een paar uur per week of per maand beschikbaar is. Een opleiding is hiervoor niet noodzakelijk, maar een korte training is vaak wel gewenst. De pabo’s kunnen deze verzorgen.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Klassewerk?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.